Advanced Thermoplastic Extrusion Technology

Code: PGNS1015
Course: Master Degree in Nutrition and Health
Credits: 2
Hourly load: 30
Syllabus: <span style="font-size:11.0pt;font-family:&quot;Calibri&quot;,sans-serif;
mso-fareast-font-family:Calibri;color:#00000A;mso-ansi-language:PT-BR;
mso-fareast-language:PT-BR;mso-bidi-language:AR-SA">Theoretical context
addresses: product development alternatives through thermoplastic extrusion;
influence of quality, type of raw material and equipment in the product
elaboration; study of the parameters to be considered in the elaboration of
products expanded and unexpanded; quality indicators of products processed by
extrusion; differences and similarities in extrusion equipment for animal feed;
alternatives of raw material in the production of elaboration of new products
from different sources.</span>
Bibliography: 1. ASCHERI, JOSÉ LUIS RAMÍREZ, Perguntas e respostas sobre extrusão termoplástica de alimentos - Uma abordagem simplificada. Ponta Grossa: Editora Atena, 2022, v.1. p.58.
2. ASCHERI, J.L.R. Extrusão termoplástica de amidos e produtos amiláceos. Rio de Janeiro: EMBRAPACTAA, 1997, 43p. (EMBRAPA-CTAA, Documentos; n. 19).
3. ASCHERI, JOSÉ LUÍS RAMÍREZ; CARVALHO, C. W. P. Tecnologia de extrusão: uma ferramenta para o desenvolvimento de produtos. In: Louise Emy Kurozawa, Stella Regina Reis da Costa. (Org.). Tendências e Inovações em Ciência, Tecnologia e Engenharia de Alimentos. 1ed.São Paulo: Atheneu, 2014, v. 1, p. 123-146.

Acesso à informação
Transparência Pública

© 2013 Universidade Federal do Espírito Santo. Todos os direitos reservados.
Av. Fernando Ferrari, 514 - Goiabeiras, Vitória - ES | CEP 29075-910