Food Quality Management
Code: PGNS1036
Course: Master Degree in Nutrition and Health
Credits: 2
Hourly load: 30
Syllabus: <span style="font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#00000A;mso-font-kerning:.5pt;
mso-ansi-language:PT-BR;mso-fareast-language:PT-BR;mso-bidi-language:AR-SA;
mso-bidi-font-weight:bold">Food contaminants. Foodborne Diseases in Brazil and
worldwide. Food Safety, concepts and national and international regulations.
Food Safety Management Systems. Quality concepts. Historic. Process control
method. Quality control tools. Quality assurance standards. Main
hygienic-sanitary requirements applied in industries and Food Services. Good
Manufacturing and Food Handling Practices. Hazard Analysis and Critical Control
Points (HACCP).</span>
Bibliography:
1. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS - ABNT. NBR ISO 22000:2006: Sistemas de Gestão da Segurança de Alimentos Requisitos para qualquer organização na cadeia produtiva de alimentos. Rio de Janeiro, ABNT, 2006. 2. BERTOLINO, M.T. Gerenciamento da qualidade na indústria alimentícia Ênfase na Segurança dos Alimentos. Poro Alegre: Artmed, 2010. 320p. 3. CARPINETTI, Luiz Cesar Ribeiro; MIGUEL, Paulo Augusto Cauchick; GEROLAMO, Mateus Cecílio. Gestão da qualidade ISO 9001:2008: princípios e requisitos. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2011. 4. CARVALHO, Marly Monteiro de; PALADINI, Edson P. Gestão da qualidade: teoria e casos. Rio de Janeiro: Elsevier, 2006. xvii, 355 p. 5. GERMANO, Pedro Manuel Leal; GERMANO, Maria Izabel Simões (Org.). Sistema de gestão: qualidade e segurança dos alimentos. Barueri, SP: Manole, 2013. xxiii, 578 p.