Function of bioactive compounds

Code: PGNS1051
Course: Master Degree in Nutrition and Health
Credits: 2
Hourly load: 30
Syllabus: <span lang="EN-US" style="font-size:11.0pt;line-height:
107%;font-family:&quot;Calibri&quot;,sans-serif;mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:
minor-latin;mso-bidi-font-family:&quot;Times New Roman&quot;;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
color:#000009;mso-ansi-language:EN-US;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:
AR-SA;mso-bidi-font-weight:bold">Theory of the principle of diseases;
Introduction to nutrigenomics; Introduction to bioactive compounds and
secondary metabolism of plants; Structure and function of bioactive compounds
such as carotenoids, organosulfur compounds, alkaloids, and phenolic compounds
(phenolic acids, flavonoids, stilbenes, tannins, lignans, and curcuminoids)</span>
Bibliography: 1. ALBERTS, B. Biologia molecular da célula. 6ª ed. São Paulo: Artmed, 2017.
2. PIMENTEL, C. V. M. B.; ELIAS, M. F.; PHILIPPI, S. T. Alimentos funcionais e compostos bioativos. Barueri: Manole, 2019.
3. COMINETTI, C.; ROGERO, M. M.; HORST, M. A. Genômica Nutricional: Dos Fundamentos à Nutrição Molecular. Barueri: Manole, 2016.
4. FILHO, V. C.; ZANCHETT, C. C. C. Fitoterapia avançada: uma abordagem química, biológica e nutricional. São Paulo: Artmed, 2020.
5. NELSON, D. L.; COX, M. M.; HOSKINS, A.  A. Princípios de bioquímica de Lehninger. V.1. 8ª ed. São Paulo: Artmed, 2022.
6. KUMAR, V. Robbins Patologia Básica. 10ª ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2018. 4.

7 RODWELL, V. W. Bioquímica ilustrada de Harper. 31ª ed. São Paulo: Artmed, 2021.

Acesso à informação
Transparência Pública

© 2013 Universidade Federal do Espírito Santo. Todos os direitos reservados.
Av. Fernando Ferrari, 514 - Goiabeiras, Vitória - ES | CEP 29075-910